Ta tarta jest lepsza niż niejeden sernik. Sekretem smaku są dwa letnie owoce

Dodano:
Tarta sernikowa z borówką amerykańską i jeżynami Źródło: Unsplash / Erol Ahmed
Serniki z owocami w moim domu znikają w tempie ekspresowym. Ten na kruchym spodzie, który zrobiłam z przepisu znajomej, pobił wszelkie rekordy. Bliskim spodobały się dodatki, których użyłam. Wykorzystałam dwa owoce, które zebrałam w ogródku.

Tarta sernikowa z jeżynami i borówką amerykańską to wyjątkowo smaczny deser, którym olśnisz gości. Połączenie klasycznego sernika z lekką, kruchą tartą oraz słodko-kwaśnymi owocami leśnymi nie może się nie spodobać. Poznałam je na przyjęciu u znajomych, którzy zaserwowali nam właśnie ten przysmak. Od razu byłam nim oczarowana, bo nie ma dla mnie nic przyjemniejszego niż kawałek znakomitego sernika z owocami. Wyprosiłam przepis i zrobiłam potem w domu jeszcze nie raz.

Jak zrobić nietuzinkowy sernik z owocami?

Wykonanie ciasta z twarogiem nie sprawi ci problemu. Wystarczy, że przygotujesz kruche ciasto, wypełnisz je kremową masą serową o waniliowym smaku oraz oczyszczonym owocami i upieczesz. Prościej się chyba nie da, a na efekty też nie będziesz długo czekała. Przy dobrym planowaniu uda ci się spróbować tarty sernikowej nawet po 3-4 godzinach. W trakcie jeszcze odpoczniesz, gdyż ciasto z twarogiem musi ostygnąć.

Przepis: Tarta sernikowa z borówką amerykańską i jeżynami

Pyszne ciasto z twarogiem i letnimi owocami, które smakuje lepiej niż niejeden sernik z cukierni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 duże jajko
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 90 g cukru

Ddoatkowo:

  • 50 g borówek amerykańskich lub malin
  • 50 g jeżyn
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na tartęDo miski wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Wbij jajko. Sprawnie zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Wykonanie masy serowejDo miski wrzuć pokruszony twaróg i serek homogenizowany. Wbij jajko, wsyp proszek budyniowy oraz cukier. Zmiksuj.
  3. Pieczenie tarty sernikowejSchłodzone ciasto rozwałkuj. Wypełnij nim formę o średnicy 30 cm i nakłuj przy pomocy widelca. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 22-24 minuty. Tak przygotowany od razu spód wypełnij masą serową. Wyrównaj wierzch i udekoruj go umytymi owocami. Uprzednio osusz je i oprósz mąką ziemniaczaną. Piecz ciasto z twarogiem przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Jak podawać tartę sernikową z owocami?

Przed zaserwowaniem nietypowego sernika z owocami polecam dobrze go schłodzić. Najlepiej, jeśli będziesz stopniowo wyjmować tartę z pieca – tak jak każdy inny pieczony sernik. Potem poczekaj, aż będzie letnia i wstaw ją do lodówki. Przechowuj także w chłodzie – owoce i ser lubią się psuć, a latem trzeba na to szczególnie uważać.

Jeśli chcesz, by porcje tego pysznego deseru dobrze prezentowały się jeszcze wykwintniej, podaj je z kulkami lodów. Waniliowe lub czekoladowe będą w sam raz. Możesz też delikatnie oprószyć owoce cukrem pudrem – będzie jak u babci.

Inne warianty ciasta z twarogiem

Jeżyny i borówki amerykańskie to wyśmienite owoce sezonowe, które obfitują w witaminy, minerały i antyoksydanty. Możesz jej jednak zastąpić innymi smacznymi dodatkami. Ja testowałam jeszcze wersję z brzoskwiniami i była obłędna. Trzeba jedynie dodatkowo je pokroić, co zajmuje czas. Maliny czy porzeczki też powinny się sprawdzić.

Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, weź mrożone. Te drobne, jagodowe wystarczy przelać wrzątkiem, by z grubsza je rozmrozić i ostrożnie odsączyć z nadmiaru wody. Dla pewności warto połączyć je z odrobiną mąki ziemniaczanej, która wchłonie zbędny płyn. Jeśli się na to zdecydujesz, dodaj do jagód również cukier, by nie smakowały skrobią. Kwaśnym owocom to tylko pomoże.

Możesz też zaszaleć i posypać wierzch tarty sernikowej kruszonką. Składniki na nią, czyli mąkę pszenną, masło i cukier połącz w proporcjach 1,5:1:1, a uzyskasz najlepsze efekty. Może się okazać, że będzie konieczne dłuższe podpieczenia deseru z wierzchu, ale gwarantuję, że dla smaku tego wyjątkowego sernika na kruchym spodzie warto zaczekać chwilkę dłużej.

Jeśli zaś chcesz, by tarta sernikowa byłą lżejsza, zamiast cukru użyj ksylitolu lub erytrytolu. Ciasto z twarogu wciąż będzie smaczne, a dostarczy znacznie mniej kalorii. Wtedy jednak raczej zrezygnuj już z wymienionych wcześniej rozpustnych dodatków. Jako ładna dekoracja takiej słodkości sprawdzą się listki mięty lub melisy.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...